2014. június 18., szerda

Nyári eső

Egy szemlengve vágtató csiga
Szemlengve vágtató csigák menekültek kifelé a forró Rasnyicki Jenő térről. Haslábukat égette az olvadt aszfalt, amibe nagy szerencséjükre az őket üldöző éhes nyugdíjasok botjai és járókeretei is beleragadtak. A tér közepén magasodó, lefűrészelt karú Rasnyicki Jenő szobor tövében izzadó vattacukor árus verejtékcseppjei a talajhoz érve bugyborékosan forrtak el. A gyíkok az árnyékba vonszolták magukat. Az országban narancs riasztás volt érvényben és a megriasztott narancsok remegve húzódtak vissza elsötétített hűtőházaikba.
Egy, csak egy legény állt talpon a vidéken, az Iszoda Rasnyicki Jenőhöz nevű talponálló falához támasztott Sanyi bá’, az öreg marós. Illetve, míg ezt megállapítottuk, közben ő is eldőlt, némi forró bitument fröccsentve a falon gőzölgő Rasnyicki Jenő emléktáblára.
Nyár volt.
Hirtelen eleredt az eső és úgy ömlött, mintha dézsából öntenék.
Abból is öntötték. Amióta ugyanis a távol-keletről ide nősülő Vu úr privatizálta a Rasnyicki Jenő Dézsa és Fabili Gyárat, az új Dézsa Vu Gyár rendszeresen ismétlődő reklámkampányt folytatott, melynek keretében nyaranta forró köztereket árasztott el hideg vízzel, telente pedig a hidegeket forróval.
A dézsából ömlő esőtől hirtelen megélénkült a Rasnyicki Jenő tér. A kapualjak és a környező utcák ontották magukból a hűs zuhanytól vidáman összesereglő embereket és a nedves tömeg – az általa letaposott csigák, nyugdíjasok, gyíkok és Sanyi bá’, az öreg marós kivételével – Vu úr megbízottjának vezényletével skandálni kezdett: „Dézsa Vu! Dézsa Vu!”
- Na, ilyet mintha már láttam volna valahol! – köpött egy féllitereset a feltápászkodó Sanyi bá’, az öreg marós és bebotorkált a Rasnyicki Jenőhöz címzett Iszodába.
Ezalatt kint, a Rasnyicki Jenő téren az önfeledt tömeg a vállára vette és királlyá koronázta Vu urat, majd az ő bölcs vezérletével tömegtermelésbe kezdve felvirágoztatta az országot, mely hamarosan dézsából öntött tejjel és mézzel folyó Kánaánhoz vált hasonlatossá. A fizetések és a nyugdíjak nőttek, a rezsi csökkent, majd végleg el is tűnt. Az oktatás és az egészségügy színvonala az egeket kezdte verdesni. A Rasnyicki Jenő Klinikán végrehajtották a világ első fejátültetését, a Rasnyicki Jenő Gimnázium tanulói pedig az összes PISA-felmérésen világelsőnek bizonyultak. Az anyák csodagyerekeket és hármas ikreket kezdtek szülni, a születéskor várható élettartam pedig 119 évre nőtt. A válogatott megnyerte a futball világbajnokságot, az örökifjú Uhrin Benedek pedig az Eurovíziós Dalfesztivált. A környező országok lakosai önként és dalolva adták be asszimilációs kérelmüket a Dézsa Vu Királyság okmányirodáin. A birodalom nőtt, az emberek pedig egészségesek voltak és boldogok.
Csak Vu úr volt szomorú és étvágytalan. Megállíthatatlanul fogyott és gyengült. Éjjelente álmatlanul hánykolódott baldachinos ágyán, mert senkitől sem kapott választ az őt kezdetektől gyötrő nagy kérdésre, melyet a halálos ágya mellett virrasztó hivatalos utókor később a híres utolsó mondataként is feljegyzett, nevezetesen:
Ki a búbánatos hódnyál az a Rasnyicki Jenő?!?!?!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett! Nagyon szemléletes, utópisztikus szösszenet! Eszméletlen! Titkon mindenki ilyesmire vágyik, csak hát bevallani nem jó :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágnes, Ágnes, még a végén elbízom magam... ;-)
      De azért ŰBERKÖSSZY!!! :)))

      Törlés
  2. Rasnyicki Jenő?!?!?! - nos_hát-kérem:
    Rasnyicki Jenő lengyel zsidók leszármazottja. Apját Racsnik Jenőnek hívták és svájci minőségű használt racsnikat, fogas- és lánckerekeket csempészett be az országba, amiket az egykori Baromfivásár téri piacon (ma Teleki tér) árusította új áruként.A II. világháborút kapcsolatai révén átvészelte, mivel a Ganz Mávag, a Horthy-kormány és a hadsereg egyik legjelentősebb racsni, fogas- és lánckerék beszállítójává vált.
    Fia, Jenő a II. világháború után dolgozott apja Teleki téri üzletében. Tőle vásárolt Vitézy úr Dávid nevű fia kerékpárjához is kitűnő racsnikat és egyéb alkatrészeket. A később Vitéz Elővárossy Winnetou néven elhíresült BKK vezér számára így természetes volt, hogy a BKV buszokhoz is - tendereztetés nélkül - Jenőtől szerezze be a racsnikat és egyéb alkatrészeket. Közben Jenő apja a Józsefvárosi piacon is nyitott egy kereskedést, ahol a racsnik mellett használt buszokat, villamosokat és trolikat is árult.
    A cégtábla-megrendeléseket felvevő titkárnő elgépelte a nevét. A számítógép képernyőjén ugyan javította tipex-szel a nevet, a cégérre ennek ellenére Rasnick Jenő került. A Rasnick név ekkor ragadt rá.
    Apja halála után Jenő az apja adószámára alapított off-shore cégeket, nevére állította ki a fiktív számlákat, amelyeket a közlekedési vállalat elszámolt és a pénzeket az off-shore cégeken keresztül a holdudvar külföldi számláira utalták.
    A szobor állítást személyesen a király rendelte el, hogy eltereljék az APEH és a közvélemény figyelmét a BKK ügyekről. Itt megint egy hiba csúszott be: a szobor talapzat-feliratára a rendelést felvevő titkárnő a Rasnick i(idősebb) Jenő nevet rögzítette, a kivitelező munkások azonban - az ebédidő közeledte miatt - csak a Rasnick i Jenő nevet vésték a márványtalapzatba.
    Az igazsághoz hozzá tartozik - mint azt a HVG tényfeltáró újságírója már felderítette -, hogy a Rasnyicki névvel jelölt ingatlanok, intézmények egytől-egyig a holdudvar tulajdonában állnak. A Rasnyicki tulajdonra hivatkozást még ma is sokan használják, hogy ne kelljen a vagyonnyilatkozatban feltüntetni a legértékesebb ingatlanokat, cégeket.
    És hogy mindezt Vu úr nem érti? Nos, hát ezen nem is lehet csodálkozni.
    Ám ha Vu úr visszagondolt a zelmúlnyócévre, inkább már elmúlt-tizenkettő év, abszolút joggal kiálthat fel: Dézsa Vum van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No kérem, itt oly mértékű oknyomozó újságírás lett lezajolva, hogy a szerző joggal kérheti felvételét a már-már egyedüli országosan fogható és nem pártpropagandát szajkózó médium, az RTL Klub főszerkesztői posztjára! Plusz kijár egy saját főműsoridős beszélgetős műsor Pánka Show címmel!
      Éljen Rasnyicki Jenő! :)

      Törlés
    2. TV-t nem nézek, de az kétségtelen, hogy kell a nézettség és Luft az RTL süllyedő médiahajójának a vitorlájába.
      És ma valami hihetetlen erő lakozik bennem! Ahogy léptem, véletlenül keresztezte utamat egy Korona (nevű digitális személymérleg.) Az üveg teteje hirtelen ripityára pattant, a rendelőben is csak csodálkoztak, hogy hogyan lehet így felrobbantani egy mérleget.
      Kár hogy nem filmeztük le, Chuck Norris is megirigyelte volna!

      Törlés
    3. Ha elsüllyedne az RTL Klub, akkor megszűnne az utolsó olyan országosan fogható csatorna, amely nem a kormánypropagandát szajkózza, úgyhogy vedd izmos válladra és a Chuck Norris legyen veled! :)

      Törlés